Genomförda projekt
Återbetalning FORA/AFA försäkringspremier
Detta projekt är det i särklass största som Belacon genomfört. En dag i april 2014 läste vi regelverket för den återbetalning av försäkringspremier som AFA/FORA delvis hade utfört 2012 och hade kvar att utföra i december 2014. Återbetalningen var föranledd av att Alliansen som bildade regering 2006 kom att ändra sjukförsäkringsregler 2008 (svårare att bli förtidspensionär, bortre parentes m.m.).
De ändrade reglerna ledde till AFA/FORA kom att sänka sina skadeersättningar till anställda inom LO-kollektivet mycket kraftigt. AFA/FORA följde nämligen Försäkringskassans beslut och eftersom Försäkringskassan kom att bli mycket hårdare i sina bedömningar kring sjukersättningarna så kom AFA/FORA att bli kraftigt överkonsoliderade. Därav beslutet att återbetala premierna till de företag som betalt in dem. AFA/FORA har inget vinstsyfte så allt annat än att besluta om återbetalning hade varit oskäligt.
Vad var det då Belacon upptäckte för tveksamheter i regelverket?
Jo – AFA/FORA hade beslutat att bolag som likviderats och där Bolagsverket registrerat likvidationen som avslutad inte hade rätt till återbetalning.
– Varför då? Blev frågan som vi ställde oss? Belacon anlitade juridisk expertis som delade uppfattningen att det var diskriminerande att förvägra återbetalning till likviderade bolag.
Belacon analyserade och sökte fram intressanta avslutade likvidationer (ett flertal likviderade dotterbolag till börsnoterade koncerner) där de bolagen skulle gå miste om återbetalningen enligt AFA/FORA’s regelverk. Belacon slöt avtal med likvidatorer och ägare/moderbolag till de likviderade bolagen och begärde återbetalningen hos FORA/AFA, regelverket till trots, samt hanterade alla frågor för deras räkning.
Under hela 2014 och fram till november 2015 vägrade AFA/FORA hårdnackat att återbetala eftersom de beslutat att ”ett bolag som inte existerar i Bolagsverkets register inte har rätt till återbetalning”. Genom omfattande rättslig argumentation och med stöd av ledande experter, f.d. justitieråd i HD m.m. så vann Belacon framgång i slutet av 2015. Återbetalning medgavs. Efter det kom att vi att söka efter ytterligare likviderade bolag och biträda dem i att temporärt väcka liv i bolaget genom att fortsätta likvidation och begära/erhålla återbetalningen.
Belacon kom vidare att driva frågan om rätt till återbetalning till bolag i avslutad konkurs. Belacon analyserade fram, ur återbetalningssynpunkt, intressanta avslutade konkurser. Avtal slöts med konkursförvaltare hos ett stort antal advokatbyråer. Återbetalning kom även här att ske, sedan Belacon fått FORA/AFA att byta uppfattning, till sedan länge avslutade konkurser och efterutdelning kom att ske till fordringsägare i konkurserna.
Långt över 100 Mnkr har genom Belacons försorg kommit att återbetalas till bolag som tidigare avslutat likvidation eller där en konkurs avslutats.
Vissa frågor återstår att driva vilket innebär att ytterligare återbetalning kan komma att aktualiseras till vissa bolag. Ett projekt som pågått i fem år!
Energiskatter
Belacon har biträtt företag som verkar inom tillverkningsindustrin men som felaktigt betalt för hög skatt för el. Genom att begära omprövning och rättelse sex år bakåt i tiden så har betydande återbetalningar kommit att ske.
Ändrad metodik från 2018 innebär att det tillverkande bolaget numera först betalar in punktskatten till elleverantören för att i ett senare skede genom en deklaration begära tillbaka skatten.
Belacon har kunna biträda vissa bolag som inte uppmärksammat regelförändringen i att tillse att återbetalning faktiskt skett.
Moms – förmedling aktier
När aktieägare beslutar att avyttra ett bolag anlitas ofta finansiella rådgivare för att finna intressenter till att köpa bolaget. Den tjänst de utför är en finansiell förmedlingstjänst av aktier. Fram till 2011 var den förhärskande uppfattningen hos SKV och hos domstolarna att ersättning för denna tjänst skulle vara momspliktig. Efter att EU-domar klarlagt att så inte skulle vara fallet så kom Högsta Förvaltningsdomstolen i dom, HFD 2011 ref. 21, att fastställa att tjänsten skall vara momsbefriad.
Belacon insåg då att det borde finnas s.k. fysiska personer (privatpersoner) som sålt sina livsverk senaste sex åren och i det sammanhanget anlitat finansiella rådgivare som debiterat moms för sina tjänster. Eftersom de sålde sina företag som privatpersoner blev momsen en kostnad för dem. Belacon analyserade större företagsförvärv som skett och kontaktade säljarna av bolagen. Belacon upplyste dem om den ändrade praxisen och att de hade rätt att få momsen krediterad och återbetald.
Belacon biträdde säljare till ett tiotal bolag i att begära omprövning. De erhöll momsåterbetalning avseende moms som de inbetalt flera år tidigare.
Totalt kom närmare 10 Mnkr i moms att återbetalas. Återbetalningen blev naturligtvis en inkomst en för dem då momsen är en kostnad för en fysiker (privatperson).
Tvångsinlösta aktier
Belacons (i tidigare verksamheter) första projekt inom området rättigheter/återbetalningar. I början av 90-talet läste vi en artikel i Expressen om att det fanns 280 miljoner kronor nedsatta hos Länsstyrelsen i Stockholm rörande tvångsinlösta aktier. Det fanns också där listor (aktieböcker) på personer och företag som hade rätt att vända sig till Länsstyrelsen för att få ut sin ersättning för aktier de tidigare ägt. Journalisten exemplifierade med vissa personnamn som kunde vända sig till Länsstyrelsen för att få utbetalning.
I princip alla nedsatta medel var ett resultat att de tidigare ägarna inte förstått att de hade aktier, avlidit, flyttat utomlands eller liknande. Kunde journalisten så kan vi blev devisen. Vi åkte upp till Länsstyrelsen på Hantverkargatan och begärde ut kopior på aktieböckerna.
På det sättet fann vi ett antal ärenden där personer och företag var på väg att, genom preskription, gå miste om betydande återbetalningar.
Vid denna tidpunkt hade också aktiebreven som ägarbevis successivt kommit att ersättas av ägarregistrering hos Värdepapperscentralen VPC.
Många hade inte ordning på sina aktiebrev och dödningsförfarande hos Tingsrätt vad nödvändigt för att de f.d. aktieägarna skulle kunna få ut sina medel hos Länsstyrelsen.
Vi biträdde en rad personer bosatta utomlands, dödsbon, företag m.m. i att de facto erhålla betalning från Länsstyrelsen för inlösenbelopp av tidigare aktieinnehav.
Som ett exempel kan nämnas ett äldre par som avled vid drygt 90 års ålder kom att testamentera hela kvarlåtenskapen till en religiös församling i Göteborg. Genom att begära ut en kopia av bouppteckningen så insåg vi att det missats att ta upp en rad olika aktieinnehav i bouppteckningen till ett värde om över fem miljoner (parets namns fanns upptagna i aktieböckerna hos från Länsstyrelsen). Vi kontaktade församlingen och upplyste dem att det fanns betydande ytterligare tillgångar som inte noterats vid bouppteckningen som ägt rum fem år tidigare.
Vi kom att biträda församlingen med dödande av förkomna aktiebrev, återbetalningsbegäran m.m. och efter några år erhöll de ytterligare betalningar från Länsstyrelsen på över 5 Mnkr.
Totalt kom f.d. aktieägare, genom vår försorg, att erhålla ersättning lösenbelopp för sina tvångsinlösta aktier på över 50 Mnkr.